lördag 4 december 2010

Fortsatt tunga tankar

Lyssnar på P1, Kosmo.Så här presenteras innehållet
”Få fördomar kan så oförblommerat ventileras som dem mot romer. Sedan Frankrikes president Nicolas Sarkozys utspel i somras har frågan om situationen för Europas romer hamnat i fokus. Diskussioner om integrering, rasism och migrationspolitik har kommit upp på dagordningen. Frågan är om det denna gång kommer att innebära någon förändring?”
I programmet framför en ungersk kvinna att romer överhuvud taget inte borde få finnas. Kopplingar görs också till romer som mördas i Ungern och nazisternas försök att utrota romer i koncentrationslägren.

I Sverige är romer också utsatta för rasism och diskriminering. I somras utvisades en grupp romer med motiveringen tiggeri. För ett år sedan lyssnade jag på en finsk rom som var duktig telefonförsäljare. Hon uppmanades därför att söka ett ledigt jobb på företaget. När hon kom i sina romska kläder för en anställningsintervju så fick hon inte jobbet med hänvisning till att övriga anställda inte ville arbeta med en romsk kvinna.


Lyssnade också på konlikt i morse om ett allt rikare Europa, där fler samtidigt blir fattiga. Frivilligorganisationer slår larm - allt fler behöver bidrag till barnen. Så här beskrivs innehållet på hemsidan
”Svensk ekonomi är ångande het står det i dagens morgontidningar. En affärsbank spår rekordtillväxt i år. I Landskrona för två veckor sedan, när vi gjorde program om integrationsdebatten, var det mer kylslaget; folk har inga pengar här längre sa pizzeriaägaren, många är fattiga. Så bakom integrationspratet fanns istället en tilltagande desintegration, där människor i Sverige oberoende av ursprung, lever under allt mer olika sociala och ekonomiska villkor. ”

Människligheten har fantastiska möjligheter att utrota fattigdomen och bygga fredliga samhällen, samhällen där människor mår bra, men högerpolitiken bygger istället in ökade klyftorna mellan människor. Löneskillnaderna ökar och de lägsta lönerna är det svårt att försörja sig på, samtidigt som arbetsmiljön och den enskildes rättigheter försämras för lågavlönade och sjuka människor tvingas tillbaka till jobben. Högerpolitikens inriktning är att den enskilde kan om hon/han bara vill och leder till att tilliten minskar mellan människor och därmed ökar främlingsfientlighet och rasism. Det är ditt eget fel om du misslyckas. Människor röstar på högern och samhällen ska byggas på demokrati. Detta känns hopplöst.

Samtidigt tänker jag att det har gått förr att öka solidariteten och tilliten till att alla vill bidra till ett bättre samhälle och därmed bygga mer jämlika samhällen.
Men det krävs en ny politisk kultur, en vänsterpolitik som inte går ut på att försöka konkurrera och bekämpa andra som tycker nästan lika, en politik där det inte är just jag som måste ha rätt, utan där riktning och inte ”rätt” hastighet är det viktiga. Och framförallt behövs en politik som inte ängsligt oroar sig för att människor inte ska rösta på vänstern om vänstern vill öka solidariteten och omfördelningen i samhället. Tillsammans går det är försätta berg och mina tunga just tankar nu handlar om att det där ”tillsammans ” saknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar